In het verleden

ENCC "Roots in contemporary societies"
3 tot 6 juni 2015
Riga

Wat is de kracht van tradities in het bouwen aan een toekomstige samenleving met diverse culturen? Hoe komt het dat heel wat hedendaagse kunstenaars zich vandaag laten inspireren door culturele herkomst of populaire tradities? Waarom zijn we zo overdonderd door de spontane schoonheid van volkskunst, die volgens culturele patronen al honderden jaren gedeeld en doorgegeven worden door jong en oud?  Wat is de rol van traditionele kunsten en cultuur in de hedendaagse, diverse samenleving? Welke rol spelen culturele centra hierin?

Ben jij ook gefascineerd door de kruisbestuiving en plaats van traditie, erfgoed & ambacht in een innovatieve en diverse samenleving? Kom dan naar de ENCC Project Fair ‘Roots in contemporary societies: the role of Cultural Centres’ in Riga van 3 tot 5 juni !

Letland is het uitgelezen gastland, met haar zeer rijke traditie in traditionele kunsten en volkscultuur. Het ENCC strijkt er graag neer om samen met alle deelnemers enkele dagen onder te duiken in de Letse levensstijl, om samen ideeën, modellen en nieuwe methodes uitwisselen over de omgang met traditionele cultuur. Volkscultuur kan gemeenschappen verenigen of uitsluiten, maar kan tegelijk een hefboom zijn om de culturele competentie te verhogen en cultuurparticipatie te bevorderen. 

Naast het thema, kan je ineens ook dit meepikken: 

- Job exchange programma: wissel even van job in een cultuurcentrum elders in Europa
- Opbouwen en ontwikkelen van internationale samenwerking tussen cultuurcentra
- Informatie over EU - subsidielijnen
- Workshops over Europese dataverzameling, ‘audience development’
- Update van ENCC - projecten: Vital Villages, Arts and Disabilities, ReCCord    

Het programma is in volle opbouw. De meest actuele versie vind je hier:

http://www.encc.eu/European_Culture_ENCC-Activities_Project-Fair_en.html

The 44th traditional Applied Arts Fair

 Het ENCC nodigt de deelnemers aan de Project Fair uit op 6 juni voor de ‘44th traditional Applied Arts Fair’. Dit initiatief is terzelfdertijd beurs, markt en festival waar de deelnemers kennis maken met alle vormen van artisanaat, met voorstellingen van koren, dans- en folkensembles uit heel Letland.  Meer informatie over de 44th traditional Applied Arts Fair

Met VVC naar Riga: de Vlaamse Gemeenschap steunt 10 deelnemers met reisvergoeding !

In het kader van internationale samenwerking heeft de Vlaamse overheid de VVC - aanvraag tot subsidiëring van dit initiatief goedgekeurd.  Dit betekent concreet dat voor 10 deelnemers 75% van de verplaatsingskosten en 75 % van de hotelkosten wordt terugbetaald. Neem jij deel aan deze Project Fair en wil je genieten van deze reisvergoeding? Stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar het VVC - secretariaat: leen.pede@cultuurcentra.be De eerste 10 reacties komen in aanmerking.

Praktisch

Inschrijven doe je via het inschrijvingsformulier dat beschikbaar is op de ENCC website vanaf 27 april tot 23 mei. 

Het ENCC secretariaat onderhandelt met enkele hotels. Geef bij je inschrijving het aantal nachten dat je wenst te reserveren, door en het ENCC zal voor jou het hotel boeken. Je krijgt dan achteraf de factuur van het ENCC.

Het vliegtuig boek je zelf. Kijk ook of je niet kan vertrekken vanuit Eindhoven of Keulen. Momenteel is dit goedkoper dan vanuit Brussel of Charleroi. Geef gerust een seintje als je graag met collega’s reist, dan houden we je graag op de hoogte wie wanneer welk vliegtuig neemt J

Wij kijken er naar uit om met een aantal collega’s te kunnen deelnemen !