In het verleden

Feest 40 jaar
16 mei 2013
CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg

Poëtisch feest 40 JAAR CC’s en GC’s neemt start voor de toekomst!

Met 240 deelnemers op de teller was 16 mei 2013 een feestelijke dag voor cultuurcentra en gemeenschapscentra. CC Zwaneberg was een voortreffelijke gastheer voor een dag doorspekt met jobvreugde, sectortrots, maar ook vele dromen en toekomstperspectief. We hopen dat de vele cultuurprofessionals een nieuwe energie-boost kregen om de troeven van cc’s en gc’s ten volle uit te spelen in de toekomst.

Het verhaal stopt zeker niet bij 16 mei en is voor VVC en LOCUS nog maar het begin. Na de zomer verschijnt de publicatie waarin we al het verzamelde materiaal bundelen. Vanaf dan timmeren VVC en LOCUS graag samen met de cc’s en gc’s aan wegen en paden richting toekomst. Een aantal thema’s van 16 mei willen we verder uitdiepen.
Was 16 mei voornamelijk een ‘sectorfeest’, dan trekken we in het natraject graag de kaart van de dialoog met alle mogelijke partners van cc’s en gc’s.

Het evenement kreeg pers-aandacht van Radio 1, Radio Klara, Radio 2, Cobra.be, De Morgen. Lees en herbeluister alles hier.

Ook wie er niet bij was, kan nog wat nagenieten van enkele positieve vibes van 16 mei:

De voormiddag was een mooie afwisseling van woord, beeld, muziek, debat en feest.

Geniet van het fotoverslag.

Maud Vanhauwaert zorgde voor een zwierige presentatie en feel-good-sfeer. Het  live-tekenen van illustrator Sabien Clement overgoot alles met een vleugje poëzie met een knipoog.  Sabien ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een tekening voor 40 jaar CC’s en GC’s. Maud schreef er een gedicht bij. Alle deelnemers kregen dit op A2-formaat als cadeau mee naar huis. Bekijk de illustratie en het gedicht. Beiden lieten zich inspireren door de LeuksteEnquêteOoit die we eerder bij alle personeelsleden van cc’s en gc’s lanceerden: waarom hou je van je job? Waarom ben je trots op je cc/gc? Waarvan droom je voor de toekomst?

Enkele filmpjes brachten in beeld wat we zelf niet beter konden verwoorden:

-      In een animatiefilmpje leert u 5 min. over de belangrijkste mijlpalen in de 40-jarige geschiedenis van de cc’s en gc’s. Bekijk het filmpje mijlpalen 40 jaar

-      In een reportagefilmpje van 15 min ontdekt Steven Goegebeur dat cc's en gc's meer zijn dan een podium alleen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat valt er in deze cultuurhuizen enorm veel te beleven voor jong en oud. Ga mee op ontdekking met Steven Goegebeur in dit filmpje.

-      Vele artiesten zetten hun eerste stapjes in CC’s/GC’s en gaan jaarlijks op tournee langs deze podia en cultuurhuizen. Benieuwd wat o.a. Robrecht Vanden Thoren, Kris Cuppens, Veerle Baetens, Bert Kruismans Randi DeVlieghe, Joris Hessels, Dominique van Malder, Natasha Pire, Axl Peleman, Janne Desmet, Stijn Devillé, Bart Van Nuffelen, enz... cc’s en gc’s toewensen? Bekijk de montage van verjaardags- en toekomstwensen van artiesten

-      Minister van Cultuur Joke Schauvliege kon niet aanwezig zijn op 16 mei maar sprak wel een video-boodschap in. In haar brief die we eerder ontvingen verwoordde ze dezelfde boodschap: “Jullie centrum is een huis met vele kamers die tot laat op de avond gevuld zijn en waar het gonst van bedrijvigheid.” en haar advies luidt: “Anno 2013 stel ik vast dat “het GC” of “het CC” in Vlaanderen niet bestaat. Ieder van jullie vervult zijn opdracht vanuit een unieke lokale context. … Ik hoop van harte dat dit de komende jaren zo blijft. Mensen willen geen eenheidsworst, maar zoeken bij jullie authenticiteit.” Lees de brief van minister Schauvliege. 

De optredens waren van:

-      Roselien: deze jonge muziekband haalde de finale van De Nieuwe Lichting van Stubru. In de tv-reeks Magazinsky was Roselien het oneens met haar drummer die graag op toernee wilde langs cc’s. Zij wil rock and roll. Niet te vinden in de cc’s? Bekijk het fragment.  Op 16 mei speelde Roselien 3 eigen songs en stelde ze haar idee over cc’s bij. De muzikanten amuseerden zich enorm en waren blij met de kans om in CC Zwaneberg te kunnen spelen.

-      NoMoBS (No more bullshit): Deze rappers zijn op korte tijd talk of the town en hot op het Antwerpse  Kiel en ver daarbuiten dankzij hun monsterhit op YouTube “Zehma”  Salahdine, Mike en Yahya rapten in het Arabisch, Frans, Engels en Antwerps en vertelden aan Maud over hun medewerking aan de theatervoorstelling 'Troost' van theatercollectief SIN en ’t Arsenaal, die volgend seizoen op toernee gaat. Zo zullen NoMoBS ook al in een aantal cc’s optreden. En dat kan ‘nooit genoeg zijn’, aldus Mike De Ridder. Rapper Salahdine droomde van een artistieke mix met invloeden van verschillende culturen en kleuren op de podia en in de cultuurhuizen. Bekijk de trailer van muziektheatervoorstelling “Troost” met NoMoBS

-      Kommil Foo bracht een verrassingsoptreden en droegen hun brief zelf voor aan de cc’s en gc’16meis.  Hier leest u de liefdesode van de broers Mich en Raf die al 25 jaar kind aan huis zijn bij de cc’s en gc’s.

Anna Luyten interviewde duo’s als Piet Jaspaert en Liv Laveyne, Els De Bodt en Sara De Bosschere, Riet Ory (Femma) en Bambi Ceuppens, Dirk Cornelis (CC De Spil Roeselare en voorzitter VVC) en Miek De Kepper (directeur LOCUS). Deze korte duo-gesprekjes zorgden voor inhoudelijk debat over cc’s en gc’s van vroeger en nu, ambities voor de toekomst, relatie met de kunstenorganisaties, het sociaal-cultureel werk, de lokale besturen, andere overheden, en zoveel meer. Dank aan al deze  sprekers voor hun enthousiasme!

In de namiddag  verbeelden cc’s en gc’s zich in zeven toekomstlabo’s waar ze morgen mee aan de slag willen: Een doorgedreven regionale samenwerking. Diversiteit in alle vezels van onze organisatie, met o.a. Bleri Lleshi en Rachid Lamrabat. Hoe transformeren tot een digitale organisatie,  met Kristof Michiels (M HKA). Hoe ‘witte ruimte’ creëren in onze drukbezette organisatie voor innovatie en experiment, met o.a. Barbara Raes van de VOORUIT. Nieuwe samenwerkingsmodellen tussen jeugdhuizen en de centra. Glokalisering – hoe lokaal internationaal werken en denken. Collectief onderhandelen: een noodzaak? (met Nederlandse mosterd).

Vooraf kon iedereen zich al laven aan de vele brieven van sleutelfiguren en opiniemakers, o.a. Pascal Gielen, Eric Corijn, Eric Antonis, Noel Slangen, Bart Eeckhout (De Morgen), An De Weerdt ( KDG), Hugo Vanden Driessche (Kaaitheater), Paul Dujardin (Bozar), , Piet Jaspaert, Barbara Wyckmans (HetPaleis), een illustratie vanuit de amateurkunstenaars, Welzijnsschakel - vereniging waar armen het woord nemen (Puurs), minister Schauvliege, Tom Willox en Pieter Quaghebeur (Formaat - jeugdhuizen), e.a. Veel dank aan deze briefschrijvers! Hun brieven maakte voor het publiek zichtbaar wat cc’s en gc’s (kunnen) betekenen in de samenleving van vroeger, vandaag en morgen.

VVC en LOCUS bedanken alle medewerkers voor en achter de schermen, CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg voor de voortreffelijke organisatie en alle deelnemers voor hun enthousiasme. En tot slot:

Alle cc’s en gc’s verdienen een pluim: jullie maken het elke dag opnieuw waar!

 

VVC – Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra
Gallaitstraat 86 bus 23, 1030 Brussel |info@cultuurcentra.be |www.cultuurcentra.be

LOCUS – steunpunt voor lokaal cultuurbeleid, bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra
Priemstraat 51, 1000 Brussel |info@locusnet.be | www.locusnet.be