In het verleden

VVC-dag
21 maart 2017
CC Vredeberg, Lier

Op dinsdag 21 maart waren we te gast in CC Vredeberg, Lier.

Van harte dank aan alle deelnemers, sprekers en CC Vredeberg voor de gastvrijheid!

Onderstaand kan je de presentaties terugvinden. Let wel, deze zijn nog niet volledig!

Presentatie Update CCinC en project lokale monitoring – Maarten Vandekerckhove, departement CJM
Dienstverlening Scwitch – Dirk Vermeulen, Scwitch
Wat kunnen we voor elkaar betekenen? – Lien Verwaeren en Elke Verhaeghe, Forum voor Amateurkunsten
360° - beeldende kunst in lokale context – An Seurinck , Kunstenpunt en Katrien Boogaerts, KUNSTWERKT
Cultuurkuur.be / Dynamo – Katelijne Morreel, Cultuurnet  
Presentatie collegagroep niet-versterkte muziek 
Verslag werkgroep Beeldende Kunst

Poster met link Beeldende Kunst
Verslag sessie 1 Beeldende Kunst
Verslag sessie 2 Beeldende Kunst
Verslag sessie 3 Beeldende Kunst
Verslag sessie 4 Beeldende Kunst
Verslag sessie 5 Beeldende Kunst

UITNODIGING

VVC organiseert op dinsdag 21 maart 2017 in CC Vredeberg in Lier haar VVC-dag. Leden zijn van harte welkom om er elkaar te ontmoeten, maar ook niet-leden zijn (mits een kleine bijdrage) van harte welkom.

In het werkjaar 2017 zet VVC verder in op een sterke dienstverlening voor haar leden, maar wil het ook overleg tussen de leden - en waar mogelijk breder - organiseren en faciliteren. Daarnaast wil VVC haar leden informeren. Het programma van deze VVC-dag beantwoordt aan al deze ambities.

Tijdens de voormiddag bieden we een platform aan verschillende sprekers die de leden op de hoogte brengen van interessante praktijken, items die binnenkort terug op de agenda staan of waarmee ze zelf aan de slag kan gaan. Tijdens de middag creëert VVC een ontmoetingsplatform waarbij leden mee de agenda kunnen bepalen en in dialoog kunnen gaan met collega’s.

PROGRAMMA

09u30-10u00      onthaal
10u00-12u00      plenaire sprekers

 • Update CCinC en project lokale monitoring – Maarten Vandekerckhove, departement CJM
  • De module CCinC is aan een opfrisbeurt toe. Maarten Vandekerckhove licht toe hoe dit vanuit het departement CJM wordt aangepakt en geeft een korte stand van zaken over het project lokale monitoring.
 • Dienstverlening Scwitch – Dirk Vermeulen, Scwitch
  • Scwitch is een dienstverlener in zakelijk organisatiemanagement en bouwt een werking uit op maat van de sociaal-culturele sector. Hoog tijd om jullie hun volledige aanbod eens te presenteren!
 • Wat kunnen we voor elkaar betekenen? – Lien Verwaeren en Elke Verhaeghe, Forum voor Amateurkunsten
  • Het cc of gc is het kloppend hart van de (boven)lokale cultuurbeleving. Absoluut één van de hoofdslagaders als het erop aan komt kunst en cultuur te creëren, presenteren en spreiden. Een laagdrempelige plek waar publiek en kunstenaars graag thuis komen… In het ideale huis is iedereen even welkom en wordt er ook geluisterd naar de plannen van wie in de vrije tijd met kunst bezig is. Men zoekt mee naar oplossingen voor kleine praktische problemen of gaat in overleg over grote artistieke ambities. Decretaal is het geen verplichting meer, maar we zien pro’s voor beide sectoren. Wat kunnen de centra voor amateurkunsten betekenen? En omgkeerd? Het Forum voor Amateurkunsten gooit enkele visjes. Benieuwd wie bijt en/of enkele visjes teruggooit.
 • 360° - beeldende kunst in lokale context – An Seurinck , Kunstenpunt en Katrien Boogaerts, KUNSTWERKT
  • Kunstenpunt en KUNSTWERKT organiseerden vijf sessies over beeldende kunst, vol prikkelende voorbeelden, recht uit de praktijk inclusief locatiebezoeken. Ze geven een korte weergave van het gelopen traject en de toekomstplannen.
 • Cultuurkuur.be / Dynamo – Katelijne Morreel, Cultuurnet
  • Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen waarop organisatoren en scholen elkaar vinden. Organisatoren publiceren hun cultuureducatieve activiteiten op het daarvoor voorziene platform en bereiken zo de juiste doelgroep. Ook de Dynamo3 subsidies werden geïntegreerd in dit platform. Enerzijds is er dynamoOPWEG, hiermee worden scholen logistiek ondersteund om cultuurorganisatoren te bereiken. Zo kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen. Anderzijds is er het dynamoPROJECT, hiermee kunnen scholen subsidies aanvragen voor een creatief schoolproject in samenwerking met externe culturele partners, bijvoorbeeld het cc!

12u00-12u30      AV. Niet-leden van de AV kunnen lunchen. Leden van de AV ontvangen hiervoor een afzonderlijke communicatie

12u30-13u30      lunch

13u30-14u30      parallelle groepen

 • kraakcollectief - An-Sofie Gysemans, projectcoördinator artistiek jongerenproject van Moeve vzw in Lier 
  • Het Liers Cultuurcentrum (LCC) en ARTAFACT zijn initiatiefnemers van kraakcollectief. Projectcoördinator An-Sofie en consulente educatie Lieve vertellen hoe een groep van 15 jongeren mee de programmatie van het LCC bepaalt en zo jonge gasten tussen de 16 en 26 nauwer wil betrekken bij het aanbod van het LCC.  
 • Collegagroep communicatie
  • Hoofdagendapunt: Lien Van Ballaer (Cultuurhuis De Warande) geeft toelichting bij het onderzoek naar de kansen van datagestuurde marketing voor de culturele sector. Leden van deze groep ontvangen nog een uitnodiging met de volledige agenda.
 • Sessie beeldende kunst in lokale context o.l.v. An Seurinck, Kunstenpunt en Katrien Boogaerts, Kunstwerkt.
  • Na afloop van het succesvolle 360° traject waaraan diverse centra deelnamen, worden best practices gedeeld en wordt er een vervolgtraject uitgestippeld. Ben jij ook hongerig naar meer uitwisseling over beeldende kunst? Neem dan zeker deel aan deze eerste sessie.

14u30-15u00      koffiepauze met lekkers!

15u00-16u00      parallelle groepen

 • Categoriaal overleg B- en C-centra: de agenda wordt naar de leden doorgestuurd
 • Categoriaal overleg Gemeenschapscentra: de agenda wordt naar de leden doorgestuurd
 • Collegagroep niet-versterkte muziek o.l.v. Stef Coninx, Kunstenpunt
 • De collegagroep niet-versterkte muziek omarmt iedereen die bezig is met klassieke muziek, jazz, wereldmuziek ect. Aan de hand van de publicatie “Wie doet wat in Vlaanderen op het vlak van klassieke muziek?” schetst Kunstenpunt een landschapstekening van de klassieke muziek in Vlaanderen. Daarna komt Supernova aan bod. Leden van deze groep ontvangen nog een uitnodiging met de volledige agenda.

PRAKTISCH

Locatie

Deze keer zijn we te gast in CC Vredeberg (Liers Cultuur Centrum), Vredebergstraat 12-14, in Lier.
Het station van Lier ligt op een kleine 15 minuten wandelen. (wandelroute) Gratis parkeren is mogelijk op de parking van CC De Mol, op een 10 minuten wandelen van CC Vredeberg. (plannetje)
Ter info : de locatie beschikt niet over wifi.

Inschrijven

 • De inschrijvingen werden afgesloten!

Algemene Vergadering, collegagroepen en categoriale overleggen

 • Leden van de AV ontvangen een afzonderlijk bericht met daarin de nodige informatie.
 • Mensen die lid zijn van een collegagroep ontvangen een afzonderlijke uitnodiging met daarin de agenda. Ook wie zich nu pas voor een collegagroep via het inschrijfformulier inschrijft, zal nog de agenda/uitnodiging ontvangen.
 • De agenda voor de categoriale overleggen wordt nog afzonderlijk verstuurd naar de leden van het categoriaal overleg.

!! Voor al deze overleggen wordt gevraagd om in te schijven via het inschrijfformulier!!

 • Heb je zelf agendapunten? Je kan deze meesturen via het inschrijfformulier of laten weten aan Leen Pede (leen@cultuurcentra.be) tot en met woensdag 15 maart.

We hopen je te mogen verwelkomen!

Deelnemerslijst