Centra in beeld

Cultuurcentra en gemeenschapscentra zijn open pluralistische cultuurhuizen, waar kunst en cultuur in al zijn vormen getoond, gepresenteerd, geproefd, beoefend en beleefd wordt. Professionele culturele werkers zorgen voor een kwaliteitsvol aanbod van podiumactiviteiten (muziek, theater, dans, ...), tentoonstellingen, cursussen, schoolvoorstellingen, kunsteducatie en tal van projecten. Deze centra ondersteunen en werken samen met het verenigingsleven, vrijwilligers en amateurkunstenaars en maken deel uit van het lokaal cultuurbeleid (samen met bibliotheek, erfgoed, ...). Daarnaast bieden ze ook ondersteuning en een platform aan nieuw of jong talent. Sommige centra zijn een plek voor artistieke creatie.

De combinatie van cultuurcentra én gemeenschapscentra maakt dat Vlaanderen over een wijdvertakt netwerk beschikt dat al decennia lang onmisbaar is in het lokale en het regionale culturele leven, een netwerk dat reëel heeft bijgedragen tot de verruiming en de vernieuwing van het cultuuraanbod, een netwerk dat een essentiële rol speelt in de cultuur – en kunstenspreiding en in de cultuurparticipatie door de bevolking. Het is ook daarom dat dit model hoog aangeschreven staat in het buitenland.

Via de menubalk vindt u een overzicht van alle cultuurcentra en gemeenschapscentra, meer informatie over het ontstaan, de historiek en subsidiëring, wat cijfermateriaal en enkele opvallende landelijke projecten waaraan cultuurcentra en gemeenschapscentra deelnemen.

 

Onderzoeksrapport CC in centrumsteden