Telex

VVC-bijdrage aan hoorzitting visienota Kunsten

De commissie cultuur organiseerde gisteren een hoorzitting met een aantal sprekers om hun opinie en advies te beluisteren omtrent de visienota Kunsten van cultuurminister Sven Gatz: de SARC (strategische adviesraad cultuur), oKo (belangenbehartiger kunsten), NICC (individuele kunstenaars), VVC (cultuur- en gemeenschapscentra) en het overleg van de Vlaamse kunstinstellingen.

VVC werkte samen met oKo en NICC aan een gezamenlijke tekst,  en gaf ook een specifieke, aanvullende toelichting, over de rol van cultuurcentra en gemeenschapscentra in het kunstenlandschap. Dirk Cornelis nam als voorzitter van VVC het woord.

De volledige VVC-tekst leest u hier (pdf).
De volledige oKo-NICC-VVC-tekst leest u hier (pdf).

Volgende week, 30 april, gaan de parlementsleden met elkaar en met de minister in dialoog. VVC kijkt alvast uit naar die bespreking en houdt u op de hoogte.

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op monday 27 april '15

VVC vandaag spreker tijdens hoorzitting visienota Kunsten in Vlaams Parlement

U kan de hoorzitting vanaf 14u live volgen in klank en beeld via de website van het Vlaams Parlement: https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/973856

Meer lezen

Geschreven door Leen Pede op thursday 23 april '15

Dag van de Doener, 5 juni Destelheide

Vormen freelancers ook de motor van jouw organisatie? Zijn freelance artistiek docenten of kunstenaars met een freelance contract dé trots van jullie werking? Dan kan je hen verwennen met deze Dag van de Doener helemaal op hun maat en ter aanvulling bij jullie vormingen en coaching. Ze krijgen er een stevige dosis nieuwe ideeën? Uitdagende prikkels en zakelijk advies aangereikt. Het programma staat bol van ontmoeting, onderlinge uitwisseling en inspiratie. Eén bestemming: www.dagvandedoener.be  

Meer lezen

Geschreven door Leen Pede op tuesday 21 april '15

Lans breken voor kunst tot amateurkunst

Twee persberichten die rijkelijk de heerlijke breedte van cc’s en gc’s illustreren: Lokale Helden en Circuit X.  Beide initiatieven willen (vaak onbekend) talent extra ondersteunen. Lokale Helden doet dat voor muzikaal talent tot in elke uithoek van Vlaanderen met een brede nationale campagne. Circuit X zorgt voor een duurzaam traject en intensief overleg met podiumkunstenaars en programmatoren, promotie én gepaste publieksomkadering. 
Twee topinitiatieven, waar heel wat cultuur- en gemeenschapscentra graag aan meewerken !

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op friday 17 april '15

VVC-ledendag: opsteker

Met 90 deelnemers, actuele informatie, een ontwapende minister en ruimte voor dialoog en informeel contact, kunnen we de VVC-dag van 25 maart een succes noemen.

 -              welkomstwoord

-              overzicht van de actualiteit (decreet, provincies, regionale samenwerking,..)

-              inkijk veranderingstraject LOCUS (powerpoint), Bart Beuten, directeur LOCUS

-              speech minister van Cultuur, Sven Gatz

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op wednesday 15 april '15

Dag van de dans: kick-off op 25 april in Leuven

In aanloop naar de eerste Dag van de Dans in 2016, is iedereen die in Vlaanderen en Brussel begaan is met dans als kunstvorm van harte uitgenodigd voor een  Staten Generaal en Kick * Off van de Dag van de Dans  op 25 april in STUK Leuven.

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op wednesday 1 april '15

Hart boven Hard parade 29 maart

De beweging “Hart boven Hard” bereidt zich momenteel voor op een vreedzame, artistieke en kleurrijke optocht op zondag 29 maart in Brusselde Grote Parade.

Iedereen die zich aangesproken voelt, als burger en/of als cultuurprofessional, roepen we op om op straat te komen en zijn stem te laten horen. Als cultuur- en gemeenschapscentra kunnen we ook een positief signaal geven.

Hou er rekening mee: het gaat in deze parade niet om de profilering van organisaties. Logo’s en specifieke vlaggen of slogans, worden verzameld in 1 vlaggenblok achteraan de stoet. De parade wordt verder opgebouwd in 10 blokken, volgens 10 hartenwensen, elk met een eigen kleur, voorwerpen en  muziek.

De parade promoot tien ‘hartenwensen (pdf) voor een andere samenleving. De twee hartenwensen die het meest aansluiten bij waar cultuurcentra en gemeenschapscentra voor staan zijn:

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op tuesday 17 march '15

Kan de minister nog iets doen? Zeker, volgens VVC-advies

Volgens het VVC-advies kan de minister verder inzetten op regionale samenwerking en op de verbinding van functies. Dit komt tegemoet aan een aantal realiteiten en noden op het terrein van cultuur- en gemeenschapscentra. 

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op saturday 14 march '15

Samen waken over publieke opdracht cc en gc

Ja het klopt wat ze zeggen van de bibs, cc's en gc's: de verleidingen tot besparen, snoeien, sluiten, schuilen niet langer om de hoek, ze liggen nu vlak voor onze voeten. Wie daar blind voor is, ontloopt zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar er ligt werk op de plank, voor ons allemaal. Laten we elkaar dus niet de vinger wijzen, maar samen waken over onze publieke opdracht in de veranderende samenleving, om een plek van verwondering en verbeelding te blijven  #trotsopmijncc

http://www.cultuurcentra.be/opiniemaart2015.html

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op friday 13 march '15

Cultuurkuur bouwt aan cultuur op school

Cultuurkuur bouwt aan cultuur op school. Het platform is een co-productie tussen CANON Cultuurcel en CultuurNet.

Meer lezen

Geschreven door Evi Gillard op tuesday 24 february '15