Regelgeving en beleid

Lokale Vrijetijdsmonitor

Op 13 maart lanceerde minister Gatz het instrument de lokale vrijetijdsmonitor.
Met de lokale vrijetijdsmonitor willen het Departement CJM, Sport Vlaanderen en VVSG lokale besturen ondersteunen bij de uitbouw van een cultuur-, jeugd- en sportbeleid op hun maat. Daarnaast wil de Vlaamse Overheid, na de overheveling van de Vlaamse subsidies voor het lokaal cultuur-, jeugd- en sportbeleid, de lokale besturen monitoren van wat er leeft en speelt op het vrijetijdsgebied.
Met de lokale vrijetijdsmonitor worden diverse gegevens verzameld over het vrijetijdsaanbod, de participatie aan dat aanbod en het vrijetijdsbeleid in Vlaamse gemeenten. Een overzicht van de inhoud van de vrijetijdsmonitor vind je hier. Al deze gegevens worden eind december 2018 ontsloten opwww.vrijetijdsmonitorvlaanderen.be. Op dit interactief platform kunnen analyses gemaakt worden die waardevol zijn voor uw gemeente en die een beeld geven van het lokale vrijetijdsbeleid in Vlaanderen. 
CCinC en de lokale vrijetijdsmonitor
Iedere gemeente kan vrijwillig intekenen voor de lokale vrijetijdsmonitor en via de registratietool tot eind juni 2018 gegevens delen over hun werking op vlak van cultuur, jeugd, en sport.
Naast de directe invoer van de gemeenten, put de lokale vrijetijdsmonitor ook uit externe databronnen. Voor de cultuurcentra betreft dit Cultuurcentra in Cijfers (CCinC). Concreet betekent het dat de informatie van de cultuurcentra die gegevens registreren in CCinC, zichtbaar wordt op het ontsluitingsplatform van de lokale vrijetijdsmonitor. Deze informatie blijft ook zichtbaar op het kennisportaal. Omgekeerd geldt dat wanneer je ervoor kiest geen gegevens te registreren in CCinC, cijfers over het cultuurcentrum niet meegenomen worden op het nieuwe platform dat gaat over het vrijetijdsgebeuren in de gemeente. De werking van het cultuurcentrum is dan onzichtbaar voor lokale beleidsmakers via dit instrument. Het blijft dus belangrijk om te blijven registeren in CCinC. Vanaf 2019 kunnen ook gemeenschapscentra gebruik maken van CCinC en kan deze informatie ook doorstromen naar de vrijetijdsmonitor.
 

Op 13 maart lanceerde minister Gatz het instrument de lokale vrijetijdsmonitor.
Met de lokale vrijetijdsmonitor willen het Departement CJM, Sport Vlaanderen en VVSG lokale besturen ondersteunen bij de uitbouw van een cultuur-, jeugd- en sportbeleid op hun maat.
Daarnaast wil de Vlaamse Overheid, na de overheveling van de Vlaamse subsidies voor het lokaal cultuur-, jeugd- en sportbeleid, de lokale besturen monitoren van wat er leeft en speelt op het vrijetijdsgebied.

Met de lokale vrijetijdsmonitor worden diverse gegevens verzameld over het vrijetijdsaanbod, de participatie aan dat aanbod en het vrijetijdsbeleid in Vlaamse gemeenten. Een overzicht van de inhoud van de vrijetijdsmonitor vind je hier. Al deze gegevens worden eind december 2018 ontsloten op www.vrijetijdsmonitorvlaanderen.be. Op dit interactief platform kunnen analyses gemaakt worden die waardevol zijn voor uw gemeente en die een beeld geven van het lokale vrijetijdsbeleid in Vlaanderen. 

CCinC en de lokale vrijetijdsmonitor

Iedere gemeente kan vrijwillig intekenen voor de lokale vrijetijdsmonitor en via de registratietool tot eind juni 2018 gegevens delen over hun werking op vlak van cultuur, jeugd, en sport.

Naast de directe invoer van de gemeenten, put de lokale vrijetijdsmonitor ook uit externe databronnen.
Voor de cultuurcentra betreft dit Cultuurcentra in Cijfers (CCinC).
Concreet betekent het dat de informatie van de cultuurcentra die gegevens registreren in CCinC, zichtbaar wordt op het ontsluitingsplatform van de lokale vrijetijdsmonitor. Deze informatie blijft ook zichtbaar op het kennisportaal. Omgekeerd geldt dat wanneer je ervoor kiest geen gegevens te registreren in CCinC, cijfers over het cultuurcentrum niet meegenomen worden op het nieuwe platform dat gaat over het vrijetijdsgebeuren in de gemeente. De werking van het cultuurcentrum is dan onzichtbaar voor lokale beleidsmakers via dit instrument. Het blijft dus belangrijk om te blijven registeren in CCinC. Vanaf 2019 kunnen ook gemeenschapscentra gebruik maken van CCinC en kan deze informatie ook doorstromen naar de vrijetijdsmonitor.

Hier vind je alle info over diverse wetgeving en beleid, met extra duiding.
Zoek via het alfabetisch register of gebruik de zoekfunctie.